Funderingsproblemen
Houten palen en verzakking van funderingen

Verzakkingen in Amsterdam
Omdat de grond onder Amsterdam erg zacht is, zijn veel gebouwen in de stad gebouwd op houten palen. Deze houten palen werden in een diepgelegen zandlaag geslagen, die stevig genoeg is om het gewicht van een gebouw te dragen. Bovenop die palen werd een stenen fundering gebouwd.
Naarmate de houten heipalen verouderen en verslechteren, kan een gebouw tekenen van verzakking vertonen (iets wegzakken). Veranderingen in het grondwaterpeil, bodemverdichting en bodemophoping kunnen de verzakking versterken. Soms zijn er niet genoeg heipalen gebruikt om de fundering te bouwen, of waren ze te kort, te smal, of was het hout van slechte kwaliteit.
Gebouwd voor 1930
Gebouwen die vóór 1930 zijn gebouwd, hebben vaker funderingsproblemen. De meeste daarvan bevinden zich binnen de ring A10. Sinds 1930 zijn de bouwvoorschriften en bouwtechnieken verbeterd en werd vaker beton gebruikt.
Scheuren, scheefstand, optrekkend vocht
Verzakkingen leiden tot scheuren, scheefstand, optrekkend vocht en structurele problemen. Uiteindelijk kan het gevaarlijk worden en een gebouw onveilig maken om in te wonen. Als dat gebeurt, heeft het gebouw onderhoud nodig of moet de fundering worden gerepareerd of vervangen. Dat is de afgelopen jaren al in veel gebouwen gebeurd.
Funderingscodes
Een funderingscode geeft de kwaliteit van de ruwbouw en de fundering aan. Het geeft ook aan hoe snel de fundering moet worden gerepareerd. Let op deze code als u een huis koopt. Een funderingscode maakt altijd deel uit van een specifiek funderingsrapport.
Er zijn 4 funderingscodes:
- Code 1: de kwaliteit is goed. Dit komt zelden voor bij funderingen van voor 1925.
- Code 2: de kwaliteit is voldoende. De fundering zal de komende 25 jaar geen onderhoud nodig hebben. Binnen die tijd kan minimale schade worden verwacht.
- Code 3: de kwaliteit is onder de maat. Binnen 10 tot 15 jaar kan lichte schade worden verwacht.
- Code 4: de kwaliteit is onvoldoende. U zult de fundering onmiddellijk moeten herstellen of vervangen.
Let vooral op de datum van het funderingsonderzoek. Het kan zijn dat de fundering in de loop van de tijd (sneller) is verslechterd, waardoor een nieuw onderzoek een andere funderingscode kan opleveren.


Meetbouten
Om de bodemdaling te monitoren heeft de Stad in bijna alle wijken binnen de ring A10 meetbouten in de gevels van gebouwen geplaatst. Met deze speciale bouten worden systematische metingen van de verzakkingen verricht en wordt de voortgang op de voet gevolgd.
De gegevens van de meetbouten over verzakkingen zijn online te bekijken.
Zoom in om de meetbout te zien. Elk punt op de kaart is een meetbout; de kleur geeft de omvang van de verzakking aan. Klik op het bolletje om de metingen van elke meetbout te zien.
Funderingsherstel
Het repareren van een fundering kan een hele onderneming zijn.>
In het algemeen gaat het om het plaatsen van nieuwe funderingspalen, die naast de oude funderingspalen in de grond worden geduwd, waaroverheen een betonnnen plaat wordt gestort die stevig wordt verankerd aan de bestaande bouwmuren.


Monumenten
Voor het herstel van gemeentelijke monumenten kunt u een laagrentende lening aanvragen bij het Amsterdams Restauratiefonds.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gemeente Amsterdam
Monumenten en Archeologie
PO Box 10718
1001 ES Amsterdam
+31 (0) 20 251 4900
erfgoed@amsterdam.nl